Intuisjonens 13 fiender!

Hva holder deg fra å leve intuitivt? Hva er det som holder deg fra å være sann mot deg selv? Hvorfor er det så vanskelig å ha tillit til intuisjonen? Du trenger ikke gjøre en større ransakelse for å finne svaret, for her kommer det:

Din indre kritiker er det største hinderet for at du skal kunne leve intuitivt.

Hvor mange ganger har du begynt å tvile på deg selv etter å ha fått en intuitiv impuls? Du lengter etter å jobbe med det som gir livet ditt mening, en jobb som betyr at du må gå på tvers av det du er opplært til. Du må ta et valg der du potensielt kan risikere å tjene litt mindre i en periode, eller du kan risikere å feile. Derfor velger du den tryggeste veien; å bli i en jobb du ikke trives i, en jobb hvor du kjenner at for hver dag som går så dør det en liten bit av deg.

Den største årsaken til dette er at du har en sterk indre kritiker. Uansett om det handler om jobb, økonomi, kjærlighet eller helse så er det din indre kritiker som holder deg fra å ta sjansen på det som du kjenner gir glede og energi inn i livet ditt.

Peter Walker er en psykiater som har beskrevet 13 ulike indre kritikere. Har du noen av dem?

1.Perfeksjonisme

Dersom alt må være rett, fint og sømløst så “lider” du av perfeksjonisme. Du kan ikke følge drømmen din fordi alt er ikke helt klart enda. Du har ikke nok kunnskap om feltet ditt til å kunne starte noe helt for deg selv. Du har ikke det rette utstyret og må få det på plass først. Alltid en unnskyldning for at ting ikke er perfekt slik at du kan komme i gang.

Hva betyr egentlig det at noe er perfekt. Noe av det vakreste jeg observerer i andre mennesker er deres evne til å være seg selv uten å tenke på om det ser bra ut, er bra nok eller at det er sømløst det de presenterer. Det perfekte uperfekte er vakkert og mer enn godt nok.

2. Alt eller ingenting/sort-hvit tenking

Dersom sjefen din ikke er enig i dine ideer så sier du opp stillingen din. Dersom kjæresten din ikke lager middag til deg i dag så er han/hun ikke glad i deg lenger. Dette er en leten etter å få bekreftet at du er verdiløs. Du avviser i stedet for å bli avvist. Skal du følge drømmene dine så kan alt eller ingenting tenkning være fatalt. Når ting ikke går som planlagt så gir du opp i stedet for å finne ut av hva du kan gjøre anderledes.

3. Selv-hat og selv-forakt 

Du vil på ingen måte ha noe med deg selv å gjøre. Det å se deg selv i speilet er en vond affære. Du liker ikke kroppen din, håret ditt eller hvordan du opptrer blant folk. Du har vanskelig for å ta imot komplimenter og avfeier dem med en gang. Du havner stadig  vekk i situasjoner der du føler deg verdiløs.

4. Mikrostyring/ustanselig bekymringer

Denne selv-kritikeren bekymrer seg for alt mulig, og for å unngå katastrofe så tror du at du må ha kontroll på alt, til og med den minste lille ting. Du legger opp til at både du og andre feiler slik at du får rett, dine bekymringer var reelle. Dersom du mister styringen så vil verden gå under. Dersom du slutter å bekymre deg så vil alt gå rett vest. Dersom noe går bra så finner du alltid noe å bekymre deg for.

5. De-evaluerende sammenligning med andre

Du har ikke den samme humoren som de andre på festen, eller du har ikke like god utdanning som de andre i det sosiale laget. Du er ikke god nok for jobben du ønsker deg, eller forholdet du drømmer om. Du sammenligner deg med andre hele tiden og ser at du kommer til kort. Det er dette som hindrer deg i å være med i sosiale sammenkomster blant annet.

6. Skam

Den vonde, kvalmende følelsen av at du har gjort noe galt, noe som ikke tåler dagens lys. Egentlig vil du helst slippe å se andre inn i øynene, eller måtte snakke med noen i tilfelle de har oppdaget hva du har gjort galt, eller ser hvem du egentlig er. Du har så klart ikke gjort noe galt, men følelsen av å bli avslørt lurer rundt hvert hjørne.

7. “Burder”

Jeg burde slått den plenen; jeg burde bakt den kaken til moren min; jeg burde arbeidet lenger.. Hva med å skifte ut burder med jeg har lyst til. Dersom setningen ikke passer med hva du føler akkurat der og da, så la det vær. Dersom du har lyst til å bake kake til moren din så gjør du det, dersom du ikke har lyst så ikke gjør det.

8. Arbeidsnarkoman

Du er alltid travelt opptatt med en eller annen oppgave. Du er så travelt opptatt at du ikke har tid til ferie en gang. Når venner ber deg ut så har du alltid en unnskyldning for hvorfor du må jobbe for å rekke å bli ferdig med den lange evigheten av arbeid du har foran deg. På denne måten har du ikke noe særlig kontakt med følelsene dine og intuisjonen blir en vissen blomst.

9. Dømmende holdninger mot deg selv og andre

Dette kan være innlært fra oppvekst, men du har muligheten til å snu det. Det du sender ut får du tilbake. Snakker du oppløftende om deg selv så vil også andre gjøre det. Snakker du oppløftende om andre vil andre snakke oppløftende om deg. God karma, rett og slett.

10. Katastrofetenkning

Alltid ser du det verste som kan skje og tanken på det holder deg tilbake fra å reise steder, være sammen med andre eller å gjøre lystbetonte ting. Det er ikke noe god grobunn for intuisjonen når du henger i mørke destruktive tanker som dette.

11. Negativt fokus

Du kaller det for fornuftig, eller realistisk! I realiteten er det negativt fokus, og mange ganger er du ikke klar over at du har et negativt fokus. Dersom andre sier det til deg så er det ikke noe å lure på, men er det snikende og helt subtilt så er det vanskelig å få øye på. Ofte er setninger som “Ja, men….” i denne kategorien. Har du noen slike setninger?

12. En følelse av å ikke ha nok tid

Alltid jagende til neste møte, neste oppgave. Du greier ikke å nyte det du gjør i øyeblikket fordi du må blir ferdig slik at du kan gjøre noe nytt, komme deg videre. En flukt fra deg selv og en gjemt redsel for å være tilstede her og nå. Hva om du må kjenne på dine egne følelser.

13. Utsetter stadig gjøremål

Du utsetter ting i frykt for å ikke være god nok. Denne henger sammen med perfeksjonisten, men er annerledes fordi når du utsetter så blir det mest sannsynlig ikke noe av den boken du har en intuitiv impuls på å skrive, eller det å bytte jobb blir utsatt uten at du helt kan sette fingeren på det. Du utsetter oppgaver og gjøremål selv om du vet at det er bra for deg.

Kjenner du deg igjen i noen av disse?

Å være fanget av en sterk indre kritiker holder deg fra å leve intuitivt fordi det er frykten som rår. Du tillater deg å være styrt av alt som kan gå galt i stedet for å finne et stille rom i deg selv, gi deg selv tid og rom for å høre mer på den indre stille stemmen som kan løfte livet ditt til nye høyder. Hvordan du tenker er ditt valg selv om det ikke alltid er like lett å skjønne hvordan du tenker. Hvordan du tenker påvirker din intuisjon.

Jeg har laget en gratis guidet meditasjon som kan assistere deg i å gi slipp på din indre kritiker slik at du kan leve mer intuitivt. Denne gratis guidete meditasjonene heter Lev intuitivt© og du kan laste den ned her:

Lev intuitivt© GM

Har du kanskje en daglig meditasjonspraksis? Del – det er så inspirerende å høre fra deg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s