5 veier til nytelse!

Hva er nytelse for deg? En god sjokolade med lakris, eller karamell? Lakris er min favoritt og jeg er så glad for at vi ENDELIG har fått lakrisis og lakrissjokolade i butikkene.  Eller er nytelse for deg et langt godt magadrag røyk? Sånn som når det koker rundt deg, er det ikke da en befrielse å ta et steg tilbake med en kaffe og røyk i mye etterlengtet alenetid? Kanskje lange late frokoster med familien er nytelse for deg?

Det er ikke all nytelse som er bra for kropp og sinn. Røyk er, helt åpenbart, ikke bra. Kaffe og sukker derimot er jo både bra, og ikke bra. Det som ofte er skille mellom bra og ikke bra nytelse er om du gjør, drikker eller spiser gir deg energi. Er du i balanse så er det lett å velge nytelser som gir deg energi. Røyking gir ikke energi, hvitt sukker gir ikke energi og et liv i latskap gir ikke energi. Du er i ubalanse og stress og sykdom biter hardere på deg. Når du har balanse så vil følelsen etterpå og i det lange løp være god. Er det ubalansert vil du det gi den følelse av skyld, anger, kvalme og etter hvert alvorlige helseproblemer.

Jeg har den siste tiden være over gjennomsnittet interessert i milten, og milten handler om nytelse. Søtbehov er et tegn på at milten trenger oppmerksomhet. Lite energi er et annet tegn. Milten handler om i hvor stor grad du er god på å nære deg selv og hvordan du nyter livet. En som røyker har nytese i øyeblikket, men den langsiktige konsekvensen av røyking er destruktivt. Røyking opptar plass som oksygen skulle hatt i blodbanene dine og det er blant annet milten som jobber med å rense ut toxiner i blodbanen som et resultat av røyking. Så når milten er i ubalanse sier den fra ved at du blir fysen på søtsaker, irritabel, får angst, er deprimert, har fordøyelsesproblemer, kjenner på svimmelhetdårlig konsentrasjon eller at du har et generellt lavt energinivå. I mange år var dette meg helt til jeg ble bedre kjent med milten.

Nysgjerrigheten på milten har lært meg masse, og blant annet balanseres den gjennom mat som er forbundet til jord og jordelementet. Jording balanseres med søtsmak. Søtsmak gir deg tilfredstillelse, du vil føle deg næret og ivaretatt. En balansert og sunn kost er viktig og bør bestå av mye korn, frukt og nøtter. Vi balanserer søtsmaken ved å tygge denne maten godt, det gi kroppen en følelse av stabilitet, metthet og tilfredsstillelse.

For to år siden var jeg på Bali på et yogaterapeut kurs med Elemental Yoga. Vi spiste et velbalansert kost på macrobiotiske prinsipper og aldri har jeg vært mer tilfreds gjennom hele dagen. Jeg hadde ikke en eneste “craving” på hverken kaffe eller sjokolade. Det var helt FANTASTISK.

Mat er helt klart en viktig del av å balansere milten, men det er ikke alt. Mat er ikke alt som nærer deg. Det du tenker og sier gjennom ord kan også være nærende for kroppen. Hvilke mennesker du omgir deg med er også avgjørende for hvordan du føler deg, eller hvordan du nærer deg.

5 veien til nytelse: 

BERØRING 

Når var det sist gang du tok deg tid til å kjenne på teksturen på døren? Mest sannsynlig veeeeeldig lenge siden, om enn noen gang? Å bruke hendene, berøringssansen din, i møte med hverdagen kan gi store nytelses opplevelser. Berøring av partneren, og virkelig være tilstede når du får en klem. Berøring med blikk.  Nyt en annes blikk og la deg berøre av magien i blikkenes møte.

LYTTE 

Hvor ofte lytter du egentlig? De aller fleste har mest tanke for seg selv. I samtaler med andre er det ofte slik at du forbereder deg på hva du skal gi som svar til den du snakker med i stedet for å lytte. Det blir mer viktig for deg hva du skal si enn å virkelig la samtalen flyte, la den andre snakke og lytte til ordene som sies. Nyte den andres verbale uttrykk. Okey – kanskje blir du provoserende, men magien ligger like fullt og helt i kunsten å kunne lytte. Å lytte med dybde er nytelse på et sjelelig plan.

TANKER 

Tillat deg selv gode tanker, tanker som nærer deg. De aller fleste av oss har en tendens til å være sin egen sterkeste kritiker. Prøv å legg merke til hva du sier til deg selv. Er det oppløftende, eller er tanker som holder tilbake fra å leve det livet du ønsker? Sier du ofte til deg selv at du er glad i deg selv, fornøyd med deg selv?

DUFTER 

Ta deg tid til å kjenne på de ulike luktene som omgir deg. Luktesansen er kanal for mange nytelser. En eng av lavendel skaper magi om du bare stopper opp og utforsker hva denne lukten gjør med deg. Eller hva med lukten av nytrukket kaffe? Jeg elsker denne lukten, selv om jeg ikke drikker koppen med kaffe så er lukten ren nytelse. Det er noe veldig trygt og nærende i den lukten.

MAT  

Mat er en åpenbar vei til nytelse. Rotgrønnsaker balanserer elementet jord og søtsmaken finnes i mange av grønnsakene: gulerøtter, løk, søtpotet og i frukt. Mat er noe alle trenger for å ha energi og fokus. Har du noen gang stoppet opp og spurt deg selv: Hvor mange smaker maten du spiser har? For så å bruke tid på å virkelig smake og nyte. Ikke bare sjokoladen, men også gulroten. Hvordan smaker den egentlig? Hvilke tekstur har den? Hvilke tanker har du når du spiser? Kjenn etter om du kan finne søtsmaken.

Bruk litt tid i dag på å oppleve deg selv og hvordan du nyter livet. Dersom det gjør deg irritert å lese dette så kan jeg garantere deg at du trenger mer nytelse i livet ditt.

Lag en liste: Nyte sol, glede, nyte maten du spiser, nyte selskapet du har, nyte luften, nyte regnet som pisker mot ansiktet, nytet lukten av nytrukket kaffe, nyte sex, nyte ditt eget selskap, nyte å bare være, nytelsen av barføtter i varmt sommergress, nytelsen av å våkne uthvilt og klar for en ny dag, nytelsen ved drikke vann rolig og i små sipp.

Nytelse skaper vi selv. Nytelse er noe vi må kultivere og styrke slik at vi lett kan ta det frem når vi trenger det, når livet viser seg fra sine skyggesider. Kunsten å nyte er et av fundamentene i ha tillit til overfloden vi omgir oss med. Når du kan kultivere nytelse innefra så vil du vibrer tilfredstillelse og universet sender deg fler erfaringer som fyller deg med indre tilfredsstillelse.

I tillegg til det så vekker vekker nytelse takknemligheten og takknemlighet gjør deg mer intuitiv. Konklusjonen er at nytelse gjør deg mer intuitiv! 

Nytelig dag til deg!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s