Død over den indre kritiker!

Jeg er min egen verste fiende – jeg vet det! Jeg er også min egen beste venn… Det vanskelige med det er å vite hva som er hva og når!

“Det vanskeligste i livet er kanskje å gjennomskue seg selv.”

                                                                                                      Pushwagner. 

Den indre kritikeren, min egen verste fiende, har flere ganger stoppet meg fra å delta i sosiale sammenhenger fordi den kritiske stemmen inni meg sammenligner meg med andre. Jeg er ikke like flink som de andre, jeg har ikke oppnådd like mye suksess som alle de andre. Jeg er ikke like snill som de andre, jeg føler på irritasjon og frustrasjon til tider. Ergo jeg er ikke like verdifull som “de andre”.

Jeg vet jo at denne indre kritikeren ikke har rett, og nå har den ikke samme kraft som når jeg var tenåring for eksempel. Det er perfeksjonisten i meg, en streng indre kritiker som holder meg tilbake fra å tørre å være mer meg.  Til å tørre å være den jeg er; og la alle andre være seg selv slik de er.

14 ULIKE INDRE KRITIKERE

Peter Walker er en psykiater som har bekrevet 14 ulike indre kritikere. Har du noen av dem?

 1. Perfeksjonisme – alt må være rett, fint og sømløst. Alt må være perfekt, akkurat slik som du forventer og forestiller deg perfekt. Hva betyr egentlig det at noe er perfekt? Noe av det vakreste jeg observerer i andre mennesker er deres evne til å være seg seg uten å tenke på om det ser bra ut, er bra nok eller at det er sømløst det de presenterer. Det uperfekte perfekte er vakkert og mer enn godt nok.
 2. Alt eller ingenting/sort-hvit tenking . Dersom sjefen din ikke er enig i dine ideer så sier du opp stillingen din. Dersom kjæresten din ikke lager middag til deg i dag så er han/hun ikke glad i deg lenger. Dersom venninnen din ikke er enig med deg så er du villig til å vurdere å avslutte vennskapet. Dette er kritikeren som leter etter bekreftelse på at du er verdiløs og blir derfor avvist. Verden er et evig vakkert virvar av farger og muligheter. Sort-hvit tenkere leter hele tiden etter begrensninger og i det blir livet begrenset.
 3. Selv-hat og selv-forakt – du vil på ingen måte ha noe med deg selv å gjøre. Det å se seg selv i speilet er en vond affære. Du skjemmes over kroppen din, over håret ditt eller hvordan du opptrer blant folk. Du tror at alle ser på deg og tenker at du burde gå å gjemme deg. Du er redd for å “dumme” deg ut. Dette er en veldig selvhøytidelig og redd kritiker. Livet er hva du tenker. Selv-hat og selv-forakt hører fortiden til. Vær stolt av deg selv, av alle dine fasetter og se hvordan “lyset” i livet ditt slåes på igjen.
 4. Mikrostyring/ustanselig bekymringer – du legger opp til at andre og du skal feile. Dersom du mister styringen så vil verden gå under. Dersom du slutter å bekymre deg så vil alt gå rett vest. Alt må du ha kontroll på og det er så normalt for deg at du vurderer det ikke som mikrostyring for deg er det ren logikk og fornuft som styrer dagen din.
 5. De-evaluerende sammenligning med andre – du har ikke samme humoren som de andre på denne festen, eller du har ikke like god utdanning som de andre i det sosiale laget. Det er dette som hindrer deg i å være med i sosiale sammenkomster til tider.
 6. Skam – den vonde, kvalmende følelsen av at du har gjort noe galt, noe som ikke tåler dagens lys. Du føler behov for å gjemme deg. for å ikke være en del av en større sammenheng. Du isolerer deg og føler deg ensom. Den indre kritikeren baserer sine vurderinger på stemmer fra fortiden.
 7. “Burder” – jeg burde slått den plenen; jeg burde bakt den kaken til moren min; jeg burde arbeidet lenger.. Hva med å skifte ut burder med jeg har lyst til; jeg har lyst til å klippe plenen, jeg har lyst til å bake kake til moren min. Dersom setningen ikke passer med hva du føler så la det vær. Dersom du har lyst til å bake kake til moren din så gjør du det, dersom du ikke har lyst så ikke gjør det akkurat i dag.
 8. Arbeidsnarmoman – du er alltid travelt opptatt med en eller annen oppgave. Du er så travelt opptatt at du ikke har tid til ferie en gang. Du må passe på å få gjort ALT som trengs å gjøres slik at du kan unngå å bli bedre kjent med den du er.
 9. Dømmende holdninger mot deg selv og andre. Dømmer du andre så dømmer du deg selv. Ser du på naboen og tenker at de er sløv med huset sitt, så vend tanken mot deg: hva er du sløv med? Dømmende holdninger kan være innlært fra oppvekst, men du har muligheten til å snu det. Det du sender ut får du tilbake. Snakker du oppløftende om deg selv så vil også andre gjøre det. Snakker du oppløftende om andre vil andre snakke oppløftende om deg. God karma, rett og slett.
 10. Katastrofetenkning – alltid ser du det verste som kan skje og tanken på det holder deg tilbake fra å reise steder, være sammen med andre eller å gjøre lystbetonte ting. Du er tryggest hjemme.
 11. Negativt fokus – noen ganger så er man ikke klar over at man har et negativt fokus. Dersom andre sier det til deg så er det ikke noe å lure på, men er det snikende og helt subtilt så er det vanskelig å få øye på. Ofte er setninger som Ja, men…. i denne kategorien. Har du noen slike setninger?
 12. En følelse av å ikke ha nok tid – alltid jagende etter neste møte, neste oppgave. Du greier ikke å nyte det du gjør i øyeblikket fordi du må blir ferdig slik at du kan gjøre noe nytt. Du må bli ferdig med det du holder på med slik at du kan starte noe nytt.
 13. Utsetter stadig gjøremål i frykt for å ikke være god nok.

Kjenner du deg igjen i noen av disse?  Det er ulik intensitet på den indre kritikeren, men det som er sikkert er at den hindrer deg i å gå fremover, i å ekspandere.

Bruk tid på å høre dine egne tanker om deg selv og sett deg som mål å endre en liten ting om gangen. Start med å meditere før du starter dagen. Meditasjonen vil sette en ny frisk og positiv tone på dagen din.  Den indre kritikeren står mellom deg og din frihet til å være deg selv fullt og helt. Meditasjon smelter vekk lag på lag med ødeleggende belegg som denne indre kritikeren har laget.  Med en jevnlig praksis vil du kunne minimalisere denne indre kritikeren.

Den indre kritikeren er veggen mellom deg og en sterk intuisjon. VIL DU HA MER KONTAKT MED INTUISJONEN SÅ MÅ DU SVERGE EN DØD OVER DEN INDRE KRITIKEREN! 

HUSK: DU ER ALLEREDE PERFEKT Du har ingenting du trenger å bevise, du har ingen du trenger å sammenligne deg med, du trenger ikke å analysere hva du gjør/har gjort/eller kommer til å gjøre. Det at du tør å være deg selv er godt nok! 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s