Hvordan kan du få bukt med søtsuget?

Der sitter du, i stolen foran vinduet å ser ut på det gamle eiketreet. Du har flere deadlines og strever med å finne fokus og inspirasjon. Ikke før du vet ordet av det står du plutselig foran kjøleskapet og leter etter noe “godt” å spise. Du er rastløs og prøver å finne en måte å lande inn i konsentrasjon og effektivitet på. Du tar noen gulrøtter, for sjokolade har du sluttet å kjøpe. Har du sjokolade i huset så forsvinner den med en gang. Gulroten roer deg ikke ned så du tar deg noen knekkebrød med honning på. Søtsuget er det som er sterkest akkurat nå. Jobbingen har gått  i stampe. Du forstår at det er trøstespising du holder på med, men du greier ikke å styre det akkurat nå. Det indre stresset er for høyt.

Er dette noe du kan kjenne deg igjen i? Det er mange grunner til at søtsuget melder seg, og når du vet hva det handler om så kan du lettere velge å gjøre noe med det. 

Søtsuget er blant annet et tegn på at milten trenger oppmerksomhet. Milten handler om i hvor stor grad du er god på å nære deg selv og hvordan du nyter livet. Når milten er i ubalanse så sier den fra ved at du blir fysen på søtsaker, irritabel, får angst, er deprimert, har fordøyelsesproblemer, kjenner på svimmelhetdårlig konsentrasjon eller at du har et generellt lavt energinivå. 

Milten balanseres gjennom mat som er forbundet til jord; gulrøtter, poteter, rødbeter, søtpotet og andre rotgrønnsaker. Søtsmaken i rotgrønnsakene gir deg en følelse av  tilfredshet,  du føler deg næret og ivaretatt. En balansert og sunn kost bør bestå av mye korn, frukt og nøtter. Du balanserer søtsuget ved å tygge maten godt, det gir kroppen en følelse av stabilitet, metthet og tilfredsstillelse. Er det i hovedsak sjokolade du er sugen på så handler det om at du har for lite kalsium i kroppen din, og tilskudd er lurt.

En annen måte å balansere søtsuget på er å bruke kanel, enten som krydder i maten eller som eterisk olje i vannet du drikker. Kanel stabiliserer blodsukkeret og gjør at du minsker søtsuget.

Men mat er ikke alt som nærer deg. Det du tenker og sier gjennom dagen bør være nærende for kroppen. Hvilke mennesker du omgir deg med er også avgjørende for hvordan du føler deg, eller hvordan du nærer deg. Gjennom aksept, sunt kosthold og fokus på nytelse vil du kunne få bukt med søtsuget.

5 veier til nytelse: 

  1. BERØRING 

Når var det sist gang du tok deg tid til å kjenne på teksturen på døren? Mest sannsynlig veeeeeldig lenge siden, om enn noen gang. Å bruke hendene, berøringssansen din, i møte med hverdagen kan gi store nytelses opplevelser. Berøring av mannen din eller barna dine, og virkelig være tilstede når du får en klem. Berøring med blikk.  Nyt en annes blikk og la deg berøre av magien når blikkene møtes. Utforsk hvordan berøring kan gi deg nytelse.

  1. LYTTE 

Hvor ofte lytter du egentlig? De aller fleste har mest tanke for seg selv. I samtaler med andre er det ofte slik at når den andre snakker så forbereder den som “lytter” seg på hva han/hun skal si. Det blir mer viktig å få sagt noe lurt eller klokt enn å virkelig la samtalen flyte, la den andre snakke og lytte til ordene som sies. Nyte den andres verbale uttrykk.  Å lytte med dybde er nytelse på et sjelelig plan.

  1. TANKER 

Tillat deg selv gode tanker, tanker som nærer deg. De aller fleste av oss har en tendens til å være sin egen sterkeste kritiker. Prøv å legg merke til hva du sier til deg selv. Er det oppløftende, eller er det tanker som holder deg tilbake fra å leve det livet du ønsker? Kjenner du at du får en godfølelse av ordene du sier til deg selv? Har du lett for å kritisere andre så er det ofte et tegn på at du er selvkritisk. Spør deg selv; hva er det verste som kan skje? Når du ser mannen din vaske av benken med en skitten fille, som du selv ville byttet ut, hva er det verste som kan skje? Senk skuldrene og le mer, tenk mer oppløftende tanker.

  1. DUFTER 

“Smell the roses” – ta deg tid til å kjenne på de ulike luktene som omgir deg. Luktesansen er kanal for mange nytelser. En eng av lavendel skaper magi om du bare stopper opp og utforsker hva denne lukten gjør med deg. Eller hva med lukten av nytrukket kaffe? Jeg elsker denne lukten, selv om jeg ikke drikker koppen med kaffe selv. Det er noe veldig trygt og nærende i den lukten.

  1. MAT  

Mat er en åpenbar vei til nytelse.  Mat er noe vi alle trenger for å ha energi og fokus. Har du noen gang stoppet opp og spurt deg selv: Hvor mange smaker har denne retten? For så å bruke tid på å virkelig smake og nyte. Ikke bare sjokoladen, men også gulroten. Hvordan smaker den egentlig? Hvilke tekstur har den? Hvilke tanker har du når du spiser? Kjenn etter om du kan finne søtsmaken.

Bruk litt tid i dag på å oppleve deg selv og hvordan du nyter livet. 

Skriv en liste i dagboken din: Nyte sol, nyte maten du spiser, nyte selskapet du har, nyte luften, nyte regnet som pisker mot ansiktet, nytet lukten av nytrukket te, nyte sex, nyte ditt eget selskap, nyte å bare være, nytelsen av barføtter i varmt sommergress, nytelsen av å våkne uthvilt og klar for en ny dag, nytelsen ved drikke vann rolig og i små sipp.

Nytelse skaper vi selv. Nytelse er noe vi må kultivere og styrke når det er lett tilgjengelig for oss, slik at vi lettere kan ta det frem når livet viser seg fra sine skyggesider. Kunsten å nyte er et av fundamentene i ha tillit til din intuisjon og overfloden du omgir deg med. Når du kan kultivere nytelse innefra så vil du vibrere tilfredshet og universet sender deg fler erfaringer som fyller deg med indre tilfredsstillelse.

Du kan igjen fokusere på jobb, deadlines og andre oppgaver som trenger din fulle oppmerksomhet i hverdagen. 

Nytelig dag til deg!

_______________________________________________________________

Klikk på bilde for å få en oversikt over 11 tegn på at du er intuitiv:

11 tegn på at du er intuitiv

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s