5 hinder som stopper deg fra å meditere

Dersom du tenker at det ikke er mulig for deg å meditere fordi du er for rastløs, urolig, har for høy energi, tenker for mange tanker mens du mediterer så les videre.

Å meditere er svaret på alle dine personlig problemer og utfordringer. Det er svaret på all verdens problemer, og det er virkelig sant. Et meditativt sinn har ro på innsiden, medfølelse for seg selv og andre, og et klart hodet. I dette rommet skjer all healing og i dette rommet møter du andre med hjertet. Det er ikke så lett å starte en krangel da, eller ha problemer….

Det er mange måter og meditere på, noen som er bra og andre som er mindre bra. Den mest tilgjengelige måten å meditere på er å holde fokus på pusten. Observere hvordan pusten flyter inn og ut av den fysiske kroppen din, gjennom neseborene. Å fokusere på pusten mens du sitter i fullstendig stillhet hjelper sinnet ditt til å holde ett fokus, eller om vi skal bruke yogaens terminologi, one-pointeness. One-pointeness er når sinnet ditt holder ett fokus og du blir lydhør for hva sjelen din (du) vil, ikke hva dine programmeringer vil.

For mange lurer det farer og hinder på meditasjons-veien. Dersom du skulle risiko-analysere meditasjonspraksisen din slik man  risiko-analyserer i forretningslivet da ville du hatt kategoriene styrke, svakhet og trussel. Styrke er ro på innsiden, medfølelse, klart hodet, bedre konsentrasjon, bedre søvn og mindre bekymringer.

Svakhetene og truslene ville vært disse 5 hindrene, eller 5 utfordringer som alle møter på når de mediterer.  Det har ingenting å si om du er nybegynner eller om du har holdt på et langt liv å meditere. Det eneste som skiller klinten fra hveten er om du gir opp, eller om du fortsetter å meditere når du møter en av disse 5 hindrene.

MEDITASJONENS 5 STORE HINDER:

1. BEGJÆR

Du sitter i meditasjon og holder fokuset på pusten mens tankene dine draes mot ferien du drømmer om, den nye matretten du har lyst til å prøve ut eller den nye bilen du vil kjøpe. Dette er begjær som tankene dine dras mot som drar deg bort fra pusten, bort fra øyeblikket, bort fra meditasjonen.

Jeg har hatt møtt dette hinderet mange ganger, og spesielt om jeg er litt misfornøyd med dagen min. Dersom begynner å sammenligne meg med andre som ser ut til å reise mer enn meg, eller noen som har en nyere og finere bil så kommer begjæret snikende.

Det viktige her er å akseptere det du erfarer. Noter deg bak øret hvilket begjær som kommer opp hos deg. Ikke døm deg selv for disse begjærene, men vær heller nysgjerrig. Spør deg selv: “Hvor i kroppen sitter dette begjæret?” Kjenner du det i knærne, i hjertet, magen eller andre steder i kroppen. Hva føler du? Føler du skyld eller kjenner du på en brusende glede? Observer og aksepter det som kommer opp for deg.

Når du bygger bevissthet og en objektiv relasjon til dine begjær så har de ikke kontroll på deg lenger. Det å begjære noe er ikke feil, men om det tar deg bort fra det som er fokus i meditasjonen så trenger du å hente deg inn igjen. Begjær er viktig til sin tid fordi det er gjennom det du begjærer og drømmer om at du manifesterer her i livet.

2. Sinne

Å føle sinne og frustrasjon er en helt vanlig følelse og ikke alltid like behagelig. Den kan være overdøvende og overbevisende i sin kraft. Sinne kan være subtil; du dømmer andre, er misfornøyd eller kjenner på sjalusi. Prøv å legge merke til hvor sinne dras? Hvem eller hva er du sint på? Kan du se ett mønster forme seg? Hvilke tekstur, smak, temperatur eller lukt har sinne ditt? Hvor i kroppen sitter det? Ett sted, eller på flere steder? Vekker den en god eller dårlig følelse i deg?

Jeg har selv vært i denne følelsen mange ganger. Det har vart i lange perioder og jeg har kjempet med å observere mitt eget sinne. Det har gjort vondt i brystet, i magen og jeg har følt meg helt innestengt av mitt eget sinne. Men sinne har lært meg uendelig mye om hjertet og om hvor sårene mine sitter. Sinne mitt har avslørt en dyp sorg som jeg ikke kunne sett dersom jeg ikke tillot meg å være nysgjerrig på mitt eget sinne.

Disse observasjonene gjør du mens du holder fokus på pusten. Du kommer hele tiden tilbake til pusten og hvordan den beveger seg i kroppen din, hvilke temperatur eller dybde den har. Det viktige her er du observere sinnet, og ikke identifisere deg med det. Tenk: sinne som kommer opp er…. i stedet for mitt sinne som kommer opp er… Du skaper en distanse mellom deg og sinne ved å unnlate å si MITT sinne.

3. Rastløshet og uro

Denne er vanskelig for mange. Jeg har selv lagt merke til at når jeg skal meditere på ettermiddag eller kveld så er det mye vanskeligere å samle oppmerksomheten, og da særlig om jeg har drukket kaffe tidligere på dagen. I møte med disse hindrene er det viktig å være bevisst på hva det er i livet ditt som kan ha innvirkning på hvordan du føler deg som du gjør akkurat nå. Tar du en kopp kaffe om morgenen før du mediterer og kjenner på rastløshet og uro så prøv ut å meditere før du drikker kaffe.

Det er mange med generell uro som tenker at meditasjon ikke er for dem, men jeg lover deg at dersom du setter deg ned og mediterer selv om du kjenner på rastløshet og uro i 10 – 20 minutter så har det en formidabel effekt på sikt. Det som er viktig er at du sitter helt i ro med kroppen uansett om du kjenner på impulsen til å røre på en finger, hodet, foten eller annet. IKKE RØR deg – bare sitt der og lytt, observer og aksepter.

Det viktige er at du rommer din egen rastløshet, din egen uro og tillater deg å observere den og hva den gjør med deg. Fall tilbake til pusten hver gang du blir bevisst hvor uroen tar deg i tankene.

4. Trøtthet eller latskap

Det er to typer trøtthet:

  1. Mental tretthet – tanker som skaper lathet; “orker ikke”, “dette er ikke for meg”.
  2. Fysisk tretthet – kroppen er sliten og tung.

Fysisk tretthet kan ha noe med tiden på dagen å gjøre. Dersom du virkelig er trett, så er det viktig å sove. Søvn er noe av den mest helsebringende “aktiviteten” du kan gjøre. For lite søvn har motsatt effekt og sliter skikkelig på immunforsvaret ditt.

Tretthet kan være et tegn på at du har motstand på å være tilstede med deg selv og sinnet går i kjedsomhetsmodus. Løft deg selv ut av trettheten og din egen laskap ved å være nysgjerrig. Hvilke form har din latskap, eller tretthet, om den var en form? Hvilke farge? Hvilke smak? Hva ler den av? Nysgjerrighet hjelper fordi du tvinges til å skifte fokus og du tvinges til å endre perspektiv. La deg selv bli overrasket over hva din tretthet og din latskap har å vise deg.

5. Tvil

Hvorfor gjør jeg dette? Hva godt gjør deg meg? Det skjer ingenting, jeg har ikke fremgang? Kan du kjenne igjen disse spørsmålene? Du blir usikker på hvorfor du skal fortsette meditasjonspraksisen. Tvil er et uttrykk for forvirring og jo fortere du kan identifisere tvil jo raskere vil du oppleve klarhet.

Nøkkelen til å håndtere tvil er å ikke tro på tvilen. Kjenn om du kan sitte med tvilen å se hva som skjer. Tvil endrer seg og bak tvile ligger klarhet.

Når disse hindrene kommer så er det din mulighet til å vokse. Bruk pusten og sitt med det som kommer opp for deg. Ikke skyv hindrene vekk, men vær nysgjerrig på hvilke læring de kommer med.

Ironisk nok så blir hindrene mindre og mykere nå du åpner opp, rommer dem og finner aksept for at det kun er hinder og ikke sannheter. Noen ganger kan du erfare at disse hindrene blir enda mer intense, men hold ut. Dette vil også endre seg. Du blir bare ytterligere testet. Du får en bedre mulighet til å vokse ekstra mye.

Disse 5 hindrene er en del av meditasjonspraksisen og er ikke feil. Det er du som erfarer hvordan det er å være menneske gjennom disse hindrene. Det avgjørende er om du gir opp eller om du greier å komme deg forbi. Kommer du deg forbi vil disse hindrene gi deg verdifull innsikt og kunnskap om ditt liv som menneske.

Det som er viktig når du kjenner en, eller flere av disse hindrene herjer med deg, er å bruke pusten som din “hjemmebase”. La pusten komme i forgrunnen ved at du har fokus på pusten og hvordan den beveger den fysiske kroppen. Å holde fokus på pusten vil hjelpe deg til å forserer de vanskeligste hinder. Pusten vil bære deg gjennom om du lar den bære deg. Med praksis så lærer du deg å stole på intuisjonen og hvordan du skal håndtere disse hindrene.

Jeg har spilt inn en meditasjon som heter Gunpati. Dette er en meditasjon som hjelper deg til raskt å erfare, rense og rydde årsaken til disse hindrene unna veien. Denne meditasjonen er din helt gratis dersom du laster den ned innen en uke fra denne bloggposten er lagt ut.

Klikk her for å få Gunpati medtiasjonen gratis!

gunpati.jpg

(Muligheten gjelder til og med søndag 28. januar 2018)

HUSK!

Torsdagslive med lill

(klikk på bilde for å komme deg til FB siden)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s