Det er noe som står mellom deg og friheten til å være deg selv mer enn du tør idag…

….og det er en indre kritiker. Det er noe som heter at vi er vår egen verste fiende, og jammen er det ikke sant. Jeg har flere ganger opplevd å stoppe meg selv i å delta i sosiale sammenhenger fordi det er en stemme inni meg som sammenligner meg med andre. Jeg er ikke like flink som de andre, jeg har ikke oppnådd suksess slik som alle de andre. Jeg er ikke like snill som de andre, jeg føler på irritasjon og frustrasjon til tider. Ergo jeg er ikke verdifull nok til å være sammen med “de andre”. Jeg vet jo at dette ikke stemmer, og nå har den ikke samme kraft som når jeg var tenåring for eksempel. Det er perfeksjonisten i meg, en streng indre kritiker som holder meg tilbake fra å tørre å være mer meg.  Til å tørre å være den jeg er; så få alle andre være seg selv slik de er.

Quiet-Mind

Peter Walker er en psykiater som har bekrevet 14 ulike indre kritikere. Har du noen av dem?

 1. Perfeksjonisme – alt må være rett, fint og sømløst. Hva betyr egentlig det at noe er perfekt. Noe av det vakreste jeg observerer i andre mennesker er deres evne til å være seg seg uten å tenke på om det ser bra ut, er bra nok eller at det er sømløst det de presenterer. Det perfekte uperfekte er vakkert og mer enn godt nok.
 2. Alt eller ingenting/sort-hvit tenking – dersom sjefen din ikke er enig i dine ideer så sier du opp stillingen din. Dersom kjæresten din ikke lager middag til deg i dag så er han/hun ikke glad i deg lenger. Dette er en leten etter å få bekreftet at du er verdiløs og blir derfor avvist.
 3. Selv-hat, selv-forakt og forgiftende skam – du vil på ingen måte ha noe med deg selv å gjøre. Det å se seg selv i speilet er en vond affære. Du skjemmes over kroppen din, over håret ditt eller hvordan du opptrer blant folk.
 4. Mikrostyring/ustanselig bekymringer – du legger opp til at andre og du skal feile. Dersom du mister styringen så vil verden gå under. Dersom du slutter å bekymre deg så vil alt gå rett vest.
 5. De-evaluerende sammenligning med andre – du har ikke den rette humoren som de andre på denne festen, eller du har ikke like god utdanning som de andre i det sosiale laget. Det er dette som hindrer meg i å være med i sosiale sammenkomster til tider.
 6. Skam – den vonde, kvalmende følelsen av at du har gjort noe galt, noe som ikke tåler dagens lys.
 7. “Burder” – jeg burde slått den plenen; jeg burde bakt den kaken til moren min; jeg burde arbeidet lenger.. Hva med å skifte ut burder med jeg har lyst til. Dersom setningen ikke passer med hva du føler så la det vær. Dersom du har lyst til å bake kake til moren din så gjør du det, dersom du ikke har lyst så ikke gjør det akkurat i dag.
 8. Arbeidsnarmoman – du er alltid travelt opptatt med en eller annen oppgave. Du er så travelt opptatt at du ikke har tid til ferie en gang.
 9. Dømmende holdninger mot deg selv og andre. Dette kan være innlært fra oppvekst, men du har muligheten til å snu det. Det du sender ut får du tilbake. Snakker du oppløftende om deg selv så vil også andre gjøre det. Snakker du oppløftende om andre vil andre snakke oppløftende om deg. God karma, rett og slett.
 10. Katastrofetenkning – alltid ser du det verste som kan skje og tanken på det holder deg tilbake fra å reise steder, være sammen med andre eller å gjøre lystbetonte ting.
 11. Negativt fokus – noen ganger så er man ikke klar over at man har et negativt fokus. Dersom andre sier det til deg så er det ikke noe å lure på, men er det snikende og helt subtilt så er det vanskelig å få øye på. Ofte er setninger som Ja, men…. i denne kategorien. Har du noen slike setninger?
 12. En følelse av å ikke ha nok tid – alltid jagende etter neste møte, neste oppgave. Du greier ikke å nyte det du gjør i øyeblikket fordi du må blir ferdig slik at du kan gjøre noe nytt.
 13. Utsetter stadig gjøremål i frykt for å ikke være god nok.

Kjenner du deg igjen i noen av disse? Når jeg leste disse måtene å være selv-mobbende på så ble jeg faktisk overrasket over hvor mange jeg har selv. Det er fint å oppdage at det er ulik intensitet på mønster man har, eller stemmer, som hindrer en i å gå fremover, i å ekspandere; fordi da kan du og jeg gjøre noe med det. Det å bli bevisst mønster man har er over halve jobben. Hvis du virkelig vil disse “demonene” til livs så anbefaler jeg på det sterkest å meditere. Den indre kritikeren står mellom deg og din frihet til å være deg selv fullt og helt. Meditasjon smelter vekk lag på lag med ødeleggende belegg som denne indre kritikeren har laget.  Med en jevnlig praksis vil du kunne minimalisere og i større grad observere disse mønstrene.

freedomsunset

Og HUSK: DU ER ALLEREDE PERFEKT ❤ Du har ingenting du trenger å bevise, du har ingen du trenger å sammenligne deg med, du trenger ikke å analysere hva du gjør/har gjort/eller kommer til å gjøre. Det at du tør å være deg selv er godt nok! 

Har du kanskje en daglig meditasjonspraksis? Del – jeg elsker å høre hva andre har av erfaringer og tanker rundt dette temaet.

Posted by

Kundalini Yoga Lærer og Spirituell veileder

2 thoughts on “Det er noe som står mellom deg og friheten til å være deg selv mer enn du tør idag…

 1. Kjenner meg veldig igjen dessverre – men er nå bevisst det så håper det fører til endring 😉

  Veldig fint innlegg!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s