5 tips for å gjøre meditasjon til en vane!

Vi leser om det overalt – at meditasjon er så bra for konsentrasjon, for mentale helsen, for den emosjonelle helsen, for eget velvære og tilstedeværelse. Men hvorfor er det så utrolig vanskelig å få til en daglig meditasjonspraksis?

Gyan mudra

Vi er alle vanedyrdet vi gjorde i går gjør vi i dag. Dersom meditasjon ikke var noe du gjorde i går så er det heller ikke så lett alltid å få det gjort i dag – selv om ønsket er der. Vi vet alle hvordan det er den først tiden etter man har blitt introdusert til noe nytt, noe vi syns er spennende og interessant; med letthet står vi tidlig opp og setter oss på matten for å meditere. De første par dagene er det lett og utrolig inspirerende. Du kjenner kanskje en indre ro og alt det som meditasjonen lover om fokus, tilstedeværelse og klarhet, men så skjer det noe. I det din nye meditasjonspraksis er i ferd med å bli en ny vane så begynner Sabotørene å jobbe. De begynner tidlig på morgenen før du har stått opp. De gjør sengen varm, myk og veldig behagelig. Sabotørene begynner å plante tanker inn i sinnet ditt som; i dag trenger jeg å hvile, en dag uten å meditere går vel greit eller det skjer jo ingenting hvorfor skal jeg fortsette med dette?

dreamstime_m_681919

Det er når Sabotøren kommer at du ikke bør handle på deres instrukser, også kalt impulsene, eller lyde dem. Den eneste misjonen de har er å holde deg der du ALLTID har vært, mens du og sjelen din vil videre, vil være i utvikling, være mer tilstede i livet ditt, leve mer effektivt,  vil kjenne på indre ro, glede og ha mer harmoniske dager.

Her er 5 tips til hvordan du kan komme deg forbi disse Sabotørene og få til meditasjon som daglig praksis: 

  1. Mediter om morgenen før dagen har begynt. Venter du til senere på dagen så er viljekraften din mer sliten og det er flere potensielle distraksjoner. Morgenen har også en helt spesiell ro over seg som du nyter godt av gjennom din meditasjonspraksis.
  2. Finn en stille krok, eller et still sted i huset hvor du mediterer hver dag. Vaner skapes gjennom gjentagelse og dersom du har en fast plass vil det legge seg i kroppens hukommelse også – det er ikke lenger bare opp til viljekraften å få deg på matten. Lag deg gjerne et lite alter med et levende lys, bilder eller symboler på noe som vekker glede og ro i deg. La alteret være et sted hvor du setter en intensjon for dagen – gir dagen din en mental retning.  05e70e149bdd0a010574274fbd082484
  3. Start i det små. 3 – 5 minutter om dagen rekker den første tiden, fordi den første tiden handler nesten mer om å etablere en ny vane. Det er som en hund som trenger dressur – den ønskede adferden må repeteres og belønnes for at den skal sitte. Belønningen med meditasjon er at du får mer og mer kontroll på tanker, følelser og livet ditt. Du fylles med en indre ro og en følelse av stabilitet.
  4. Velg deg en eller to aktiviteter du gjør i løpet av dagen hvor du må være helt tilstede i handlingen. Kanskje når du lager middag – vær oppmerksom på hver bevegelse, hvert åndedrag og hver berøring. Hvordan lukter de ulike råvarene? Hvordan føles de i hendene dine? Hvordan ser de ut? Hva smaker det? La sjelen få ta del i hvert eneste steg.
  5. Vær aktiv! Gå en tur eller gjør en annen fysisk aktivitet hver dag. 5 – 10 minutter ut i frisk luft er til stor hjelp. Du får bevegelse i stagnert energi, nervesystemet rebalanseres og den fysiske kroppen får mer energi.

Jeg har en daglig meditasjonspraksis som jeg helst ikke viker fra. De gangene jeg på grunn av sykdom eller andre uforutsette hendelser ikke får meditert, så kjenner jeg med en gang hvor urolig og ukonsentrert jeg blir. Jeg merker at jeg blir lettere irritert og mer reaktiv i min adferd. Jeg faller ut av synk med livet, og skrubber i grøftene.

Hva er din utfordring i forhold til å få en daglig meditasjonspraksis? Fortell, fortell!

It seems that on a daily basis, when you do sadhana (or meditation), nothing happens. But you don’t do it out of greed. You do it to conquer your laziness, your ego, your stupidity, with your essence of commitment. That´s all sadhana. We don´t do it to get anything.”               Yogi Bhajan

Lill

Posted by

Kundalini Yoga Lærer og Spirituell veileder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s