5 veier til nytelse

cigarette-1270516_1920Røyker du? Er det ikke reine nytelsen å ta en røyk etter maten? Eller når det koker rundt deg – er det ikke da en befriende nytelse å ta et par trekk av en røyk før du kaster deg inn i kaoset igjen? Hva med en kopp kaffe og en røyk? Det er nytelsen det? Kanskje du ikke røyker, men får vann i munnen med tanke på en søt/bitter sjokolade til kaffen? Er det sånn at du bare ved å lese sjokolade ble så trigget at du nå har en hentet deg en bit? Livet tilbyr så mange nytelser, så mange gleder og så mange muligheter.

Men det er ikke all nytelse som er bra for kropp og sinn. Røyk er jo helt åpenbart for de fleste ikke bra. Kaffe og sukker derimot er jo både bra og ikke bra. Det som ofte er skille mellom (bra) balansert nytelse og (ikke bra) ubalansert nytelse er om du røyker, drikker eller spiser for å belønne deg selv, fordi du trenger trøst eller om du har et balansert forhold til hvorfor du gjør som du gjør.  Når du har balanse så vil følelsen etterpå og i det lange løp være god. Er det ubalansert vil du det gi den følelse av skyld, anger, kvalme eller etter hvert helseproblemer.

Jeg har den siste tiden være over gjennomsnittet interessert i milten. Jeg har et søtbehov som mildt sagt er ubalansert. Det er akkurat som om jeg ikke styrer min egen lyst på “bare en” sjokoladebit. Noe annet tar over og før jeg vet ordet av det så har en bit blitt til en plate sjokolade. Kjenner du deg igjen? Jeg overdriver lett. Det gjorde jeg også når jeg røykte – en røyk var ikke nok på morgenen; jeg røykte 3-4 røyk FØR jeg hadde stått opp… Det er overdrivelse…

chocolate-183543_1920Søtbehov er et tegn på at milten trenger oppmerksomhet. Lite energi er et annet tegn. Milten handler om i hvor stor grad du er god på å nære deg selv og hvordan du nyter livet. En som røyker har nytese i øyeblikket, men den langsiktige konsekvensen av røyking er rett og slett destruktivt. Røyking opptar plass som oksygen skulle hatt i blodbanene våre og det er blant annet milten som jobber med å rense ut toxiner i blodbanne som et resultat av røyking. Så når milten er i ubalanse så sier den fra ved at du blir fysen på søtsaker, irritabel, får angst, er deprimert, har fordøyelsesproblemer, kjenner på svimmelhetdårlig konsentrasjon eller at du har et generellt lavt energinivå. 

HVORDAN KAN DETTE BALANSERES? Milten balanseres gjennom mat som er forbundet til jord. Jordelementet balanseres med søtsmak.Søtsmak gir oss tilfredstillelse, vil føler oss næret og ivaretatt. Søtsmaken kan vel sies å være den mest misforståtte smaken i vårt samfunn. Vi assosierer søtt med sukker, og enda værre raffinert sukker. Det lureste er å holde seg unna hvitt raffinert sukker.  En balansert og sunn kost er viktig og bør bestå av mye korn, frukt og nøtter. Vi balanserer søtsmaken ved å tygge denne maten godt, det gi kroppen en følelse av stabilitet, metthet og tilfredsstillelse.

For to år siden var jeg på Bali på et yogaterapeut kurs med Elemental Yoga. Vi spiste en velbalansert kost på macrobiotiske prinsipper og aldri har jeg vært mer tilfreds gjennom hele dagen. Jeg hadde ikke en eneste “craving” på hverken kaffe eller sjokolade. Det var helt fantastisk. Mat er helt klart en viktig del av å balansere milten, men det er ikke alt. Mat er ikke alt som nærer oss. Det vi tenker og sier gjennom ord kan også være nærende for kroppen. Hvilke mennesker du omgir deg med er også avgjørende for hvordan du føler deg, eller hvordan du nærer deg.

Sammen med nytelse finner vi ofte gleden. Mange av oss er opplært til at glede og nytelse er noe som kun gjelder når det skjer store dramatiske ting, når vi får den forfremmelsen vi alltid har drømt om, sitter med nøkkelen til drømmehuset eller har giftet oss med drømme dama/mannen. Vi bruker livet på å lete etter disse “fyrverkeri” hendelsene.

Vi vet jo alle at selv om brylluppet var vellykket så trenger ikke ekteskapet være like vellykket. Nytelse og glede er hva du skaper i hverdagsøyeblikkene. Hvordan du finner balanse i hva du spiser, tenker, sier og føler.

De 5 veien til nytelse er: 

  1. BERØRING 

Når var det sist gang du tok deg tid til å kjenne på teksturen på døren? Mest sannsynlig veeeeeldig lenge siden, om enn noen gang? Å bruke hendene, berøringssansen vår, i møte med hverdagen kan gi store nytelses opplevelser. Berøring av partneren, og virkelig være tilstede når du får en klem. Berøring med blikk.  Nyt en annes blikk og la deg berøre av magien i blikkenes møte.

  1. LYTTE 

Hvor ofte lytter du egentlig? De aller fleste har mest tanke for oss selv. I samtaler med andre er det ofte slik at når den andre snakker så forbereder den som “lytter” seg på hva han/hun skal si. Det blir mer viktig for oss hva vi skal si enn å virkelig la samtalen flyte, la den andre snakke og lytte til ordene som sies. Nyte den andres verbale uttrykk. Okey – kanskje blir du provosert av det som blir sagt, men magien ligger like fullt og helt i kunsten å kunne lytte. Å lytte med dybde er nytelse på et sjelelig plan.

  1. TANKER 

Tillat deg selv gode tanker, tanker som nærer deg. De aller fleste av oss har en tendens til å være sin egen sterkeste kritiker. Prøv å legg merke til hva du sier til deg selv. Er det oppløftende, eller er tanker som holder tilbake fra å leve det livet du ønsker?

  1. DUFTER 

“Smell the roses” – ta deg tid til å kjenne på de ulike luktene som omgir deg. Luktesansen er kanal for mange nytelser. En eng av lavendel skaper magi om du bare stopper opp og utforsker hva denne lukten gjør med deg. Eller hva med lukten av nytrukket kaffe? Jeg elsker denne lukten, selv om jeg ikke drikker koppen med kaffe selv. Det er noe veldig trygt og nærende i den lukten.  ladybug-676448_1920

  1. MAT  

Mat er en åpenbar vei til nytelse. Rotgrønnsaker balanserer elementet jord og søtsmaken finnes i mange av grønnsakene: gulerøtter, løk, søtpotet og i frukt. Mat er noe vi alle trenger for å ha energi og fokus. Har du noen gang stoppet opp og spurt deg selv: Hvor mange smaker har denne retten? For så å bruke tid på å virkelig smake og nyte. Ikke bare sjokoladen, men også gulroten. Hvordan smaker den egentlig? Hvilke tekstur har den? Hvilke tanker har du når du spiser? Kjenn etter om du kan finne søtsmaken.

Bruk litt tid i dag på å oppleve deg selv og hvordan du nyter livet. Dersom deg gjør deg irritert å lese dette så kan jeg garantere deg at du trenger mer nytelse i livet ditt.

Lag en liste: Nyte sol, glede, nyte maten du spiser, nyte selskapet du har, nyte luften, nyte regnet som pisker mot ansiktet, nytet lukten av nytrukket te, nyte sex, nyte ditt eget selskap, nyte å bare være, nytelsen av barføtter i varmt sommergress, nytelsen av å våkne uthvilt og klar for en ny dag, nytelsen ved drikke vann rolig og i små sipp.

Nytelse skaper vi selv. Nytelse er noe vi må kultivere og styrke når det er lett tilgjengelig for oss slik at vi lettere kan ta det frem når vi trenger det, når livet viser seg fra sine skyggesider. Kunsten å nyte er et av fundamentene i ha tillit til overfloden vi omgir oss med. Når du kan kultivere nytelse innefra så vil du vibrer tilfredstillelse og universet sender deg fler erfaringer som fyller deg med indre tilfredsstillelse.

Nytelig dag til deg!

 

 

Posted by

Kundalini Yoga Lærer og Spirituell veileder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s