Hvordan kan du lage en sunnere kaffe?

Visste du at kaffe er den drikken som Nordmenn drikker mest. Hele 160 liter i året drikker hver en av oss. Det er en halv kopp om dagen. Det høres kanskje ikke så mye ut? Men effekten av en kopp kaffe holder seg i 10-12 timer etter at du har drukket kaffen din. Det betyr at mårra-kaffen holder seg i systemet ditt helt til kvelden. Mange sier at de ikke har problemer med å sove selv om de drikker kaffe, men det er mest sannsynlig fordi kroppen er blitt så vant til å være høy aktivert hele døgnet.

kaffe_img011

Kvaliteten på søvnen går dramatisk ned når du drikker mye kaffe og fysiologisk er du i alarmberedskap hele tiden. Å drikke mye kaffe gjør at du holder seg våken gjennom en hektisk hverdag, men da ved hjelp av adrenalin og andre stress hormoner.

På samme måte som mange er avhengig av stress uten å egentlig forstå alvoret av avhengigheten, så er kaffe også en av de store avhengighetene i vårt samfunn i dag. Vi jobber mye, har store forventninger til oss selv , vi skal rekke alt og være alt for alle. For å få til alt drikker vi kaffe for å greie det. Det er jo helt selvmotsigende når man vet at mye kaffe har motsatt effekt på deg.

Det er lett å kjenne at man er avhengig av kaffe når man har et opphold og en sprengende hodepine melder seg. Et annet kjennetegn for at man er avhengig er at man er i fornektelse av hvor mye kaffe man drikker, og unnskylder deg med at du får jo sove om natten.

Er du plaget med å ikke få sove og/eller angst så vil det være absolutt det beste for deg å ikke drikke kaffe, men finne noe annet som kan tilfredstille “kosen” med kaffe. Varmt vann med sitron skive, lakris te om du er sugen på noe søtt eller en camomille te? Svart te er ikke svart te da det har de samme aktiverings-stoffene som i kaffe. Det samme gjelder enkelte grønne teer; de har koffein og søtningsstoffer i seg som gjør at du utvikler avhengighet og aktiverer stresshormoner.

Kaffe er ikke bare usunt – det har mye antioxidanter i seg som er bra for immunforsvaret. Det viktig her er å ha et bevisst forhold til kaffe, at du med et våkent sinn velger din kaffe.

Hva kan du gjøre for å få en sunnere kaffe?

kaffe-med-frokost

  1. Unngå sukker i kaffen, bruk heller kanel. Kanel er kjent for å balansere blodsukkeret slik at søtbehovet dempes. Ha en kanelstang i vannet sammen med kaffen.
  2. Dersom du har kardemomme i kaffen så vil mange av aktiverings elementene i kaffen forsvinne. Dette er fra Ayurvedisk medisin. Når du lager kaffen strø kardemomme over.
  3. Har du litt salt i kaffen blir den mindre bitter.

Drikk en kopp te i stedet for den 3dje koppen med kaffe, eller hvorfor ikke prøve en uke uten kaffe? 

I April  holder jeg to workshops om avhengighet hvor du kan lære mer om hvor i chakra systemet ditt avhengighet til kaffe sitter. Du vil lære om andre avhengigheter som folk sliter med i en travel hverdag. Det vil også gi deg en mulighet til å ekspandere din bevissthet rundt avhengighet både i ditt liv og i livet til dine nærmeste. Gjennom å lære mer kan du ta valg som gagner deg mer.

På Kundalini Yoga Skolen den 1. april 1100-1600 https://www.facebook.com/events/377168769326203/

På Maki Stasjonen, Gjøvik den 2. april 1100-1600 https://www.facebook.com/events/162496950916947/

 

 

Posted by

Kundalini Yoga Lærer og Spirituell veileder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s