Valgets kvaler…hvordan ta et rett valg!

I en perfekt verden er et valg enkelt. I en perfekt verden tar jeg alltid det rette valget. I en perfekt verden ser jeg klart og tydelig hva som er det beste for meg og de rundt meg…. Men verden er ikke perfekt på denne måten. Det finns gode og dårlige valg, men alle valgene er rett akkurat i det øyeblikket det ble tatt.

1choicesLitt klisjé kanskje, men slik har det vært for meg. Jeg har lært av alle valgene jeg har tatt selv om de ikke alltid føltes så utrolig bra. Jeg har tatt valg som har ført meg inn i rene smertekaos, og jeg har tatt valg som har løftet meg videre – valg som har fått meg til å føle meg bra. Med et tilbakeblikk så har alle valgene lært meg mer om meg selv og om verden rundt meg.

Hvorfor er jeg så opptatt av valg akkurat nå? Jo, fordi jeg står ovenfor et valg, og denne gangen føles valget helt anderledes – på samme tid er jeg redd for å ta et valg som understøtter mine mønster. Valget handler om å flytte til et vakkert, vakkert sted lang fra økologisk frukt og grønnsaker, langt fra fanzy yogastudioer og treningsstudioer, langt fra danseforestillinger, langt fra teaterforestillinger, langt fra muligheten til å få en dag på spa når hverdagen trenger på, langt fra kino, langt fra alt hva en storby kan tilby av smaker, lukter, mennesker, muligheter og fasiliteter. Det ironiske i dette er at jeg aldri benytter meg av tilbudene – iallfall veldig sjeldent.

Jeg har muligheten nå til å velge en hverdag i tett i pakt med naturen, blant vakre fjell og åpent hav, frisk luft og all tid i verden til å gjøre akkurat det jeg ønsker. Hvorfor er valget så krevende da? Det å flytte har store konsekvenser for så mye; venner, naboer, fast legen, ukentlige aktiviteter og ikke minst for deg selv i det å starte på “nytt” på en måte.

img_8145Valg trenger ikke å være så store som det å flytte. Det kan være et valg handler om du skal velge appelsin eller epler når du er i butikken, eller om du skal velge en sen kveld med gode venner fremfor en tidlig kveld med en god dag etterpå. Det kan handle om hvilken mat du skal spise. Noen ganger bare skjer det av vi tar et valg uten av det er bevisst som det å velge å pusse tennene hver kveld og hver morgen. Et valg har vi, og et valg tar vi – bra eller dårlig.

dreamstime_s_44317303

I Kundalini Yoga snakker vi om at vår mentale kapasitet har tre sinn: Det Negative Sinnet, Det Positive Sinnet og Det Nøytrale Sinnet. Et valg, eller en mulighet filtreres først gjennom Det Negative Sinnet hvor det skannes for mulige farer. Deretter filtreres det gjennom Det Positive Sinnet hvor det skannes for muligheter, og til sist lander det i Det Nøytrale Sinnet hvor valget blir tatt på den beste mulige måten. I en perfekt verden. De fleste av oss har nok et mer aktivt Negativt Sinn enn et Positivt Sinn. Frykten for å trå feil holder oss tilbake fra å erfare og utvide vår horisont.

Hvordan tar du det rette valget?

 1. Ta ett skritt eller to tilbake og eliminer all FRYKT som assosieres til å ta feil valg. Alle mislykkede valg er en forutsetning for suksess.
 2. Når stemmen inni hodet slår seg på repeat, slå av! Det er å overanalysere BIG TIME! Overanalyserer du så kommer du deg ikke noe sted. Det er som å stå fast med bilen i det verste jordsølet. Prøv å få tankene ut av hodet ved å skrive dem ned slik at du kan strukturere tankene dine. Del dem inn i Det Negative Sinnets tanker, Det Positive Sinnet tanker å se hvor det lander da.
 3. Praktiser “Å Handle Med Et Åpent Sinn” når du skal ta et valg uten at du henger deg opp i resultatet.
 4. Gå innover og lytt til instinktive følelser assosiert med valget du er i ferd med å ta. Bare husk å skille mellom instinkt og lyst. Prøv å sitt med avgjørelsen din en stund for å se om den resonnerer med deg, om det kjennes godt ut når du visualiserer at det allerede har skjedd. Lev i fantasien om at det allerede har skjedd en noen få dager eller opp til en uke.
 5. Sjekk med Moralen. Spør deg selv: “Er det jeg er i ferd med å velge til det beste for alle involverte?”
 6. Hold en balanse mellom hjerte og hodet – det er ikke lurt å kaste logikken ut av vinduet, og på samme tid er det viktig å lytte til magefølelsen. En balanse mellom Det Negative og Det Positive Sinnet.
 7. Spør Universet om å få et tegn dersom A. er rett valg for deg. Når tegnet kommer så er det krystallklart. Du vil vite hva som er rett for deg uten tvil. Så er valget er ditt!

 

Posted by

Kundalini Yoga Lærer og Spirituell veileder

2 thoughts on “Valgets kvaler…hvordan ta et rett valg!

 1. Dette er et spennende tema. 🙂 Hvordan skiller du mellom instinkt og lyst her Lill, pkt 4? Kunne du kommentert det litt mer? Jeg tenker både i små dagligdagse valg og større valg som du skisserer.

  Like

  1. Hei Liv 🙂

   Takk for spørmsål! Instinkt det er noe du bare vet, og lyst handler mye om at det er begjær som driver deg. Ofte når man handler ut fra begjær så handler man på impuls – gjentatte tanker som vokser i deg som driver deg til å ta valg som i ettertid viser seg å ikke ha langsiktig fundamentering. Når det er sagt kan det være forvirrende å vite at for at et valg skal oppstå så trenger du ha en lyst til å gå i den ene eller den andre retningen, selv om valget i umiddelbar fremtid bringer smerte. I denne sammenhengen handler instinkt om en klar, tydelig og umiddelbar viten som bringer inn ro og glede. Vi sier noen ganger at vi bare instinktivt vet, og det handler også om å være i kontakt med intuisjon. Intuisjon i seg selv er basert på tidligere erfarings møte med øyeblikket.

   For eksempel i en helt vanlig hverdagslig situasjon: Du er på butikken og skal kjøpe frukt, valget står mellom et eple og en appelsin. Instinktet ditt sier eple og du velger eple. Det forvirrende er for mange er at når man har valgt eple så angrer man – “kanskje jeg skulle tatt appelsin i stedet?”. For å ta gode valg handler det om å trene seg opp til å stole på instinktet/intuisjonen gjennom å “små” valg som ikke har store konsekvenser først slik at når det kommer større valg så har man den tilliten til seg selv på plass.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s