Kan alle praktisere Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga – for noen en mytisk, hemmelig kraft som bare er tilgjengelig for noen enkelte få “aksepterte” individer. Energien er så kraftfull at du kan bli enten psykotisk eller lam om du manipulerer frem Kundalini energien. Du kan gå helt av hengslene og det kan være vanskelig å komme tilbake til deg selv. Du kommer i kontakt med en urkraft som går opp langs ryggsøylen som en snikende slange. I beste fall gir det deg en orgasmisk opplevelse som gradivs eksploderer fra sex organene og opp, i verste fall galskap og lammelser. Når denne kraften er aktivert kan du aldri bli deg selv igjen. Dersom du søker hjelp fort vil det være håp for deg, slik at du bedre kan leve med denne strukturelle endringen.

Det tok meg iallefall 10 år inn i min egen praksis med Kundalini Yoga før jeg begynte å høre disse historiene. I mitt, da urolige sinn kunne jeg skimte tanker som: “Hva er det de snakker om? Gal? Lam?”

wheelchair

Jeg tenker tilbake, ser på min egen kropp, og kan ikke kjenne meg igjen i dette. Jeg har møtt så mange ulike mennesker som har praktiser Kundalini Yoga: alt fra gamle menn, til små barn, folk i rullestol, friskuser, folk som ligger urørlig i en sykeseng, gutta på C-blokka i Oslo Fengsel – alle hadde praktisert Kundalni Yoga uten at det har skjedd noe gærnt. Eller hva vet vel jeg – kanskje han i rullestol var så skadet av Kundalini energien at han bare ga faen og fortsatte?

Litt på historikken: Kundalini er sanskrit og betyr “den elskedes hårlokk rullet opp”. I gamle Grekenland, Egypt og i Østlige religioner så tenkte man at alle individer bærte på en gudommelig energi som var “rullet opp” nederst i ryggensøylen, som en slange. Denne energien  ble ansett for å være en hellig skaperenergi – noe vi alle er født med, men som vi må jobbe med den for å vikle den ut. Når vi jobber med den vekker vi vår Høyere Bevissthet og kommer i direkte kontakt med vår Gudommelighet.

Den eksakte opprinnelsen til Kundalini Yoga er usikker, men Kundalini Yoga går for å være Moder over alle Yoga retninger. Gjennom 5000 år har Kundalini Yoga vært i utvikling, og den tidligste teksten hvor Kundalini Yoga er nevnt er fra en hellig Vedisk tekst fra Upanishads (ca 1000 fkr – 500 fkr). Upanishads direkte oversatt betyr: “å sitte ned for å høre på mesterens læring”. Det var slik de første Kundalini Yoga klassene var; en Mester som hadde studenter ved sine føtter da han verbalt overleverte sine åndelige visjoner. Dette var en populær praksis i det vediske samfunnet, som senere også kan ses i hvordan Buddha og Jesus praktiserte sin kunnskap og åndelige viten.

jesus-in-the-temple-with-jewish-scholars-from-my-bible-v2

Over tid ble det utviklet fysiske uttrykk av Uppnaishads visjoner. Tidlige skrifter om Kundalini Yoga indikerer at denne formen er en vitenskap om energi og åndelig filosofi, før den fysiske praksisen var utviklet.

Kundalini Yoga var tradisjonelt sett ikke undervist til “Hvermansen”. Det krevdes at studenter av Kundalini Yoga holdt ut år med initiering før de fikk tilgang til de åndelige og fysiske læringene Mestrene leverte til studenten. I tusenvis av år var denne teknologien holdt hemmelig, og det var forbudt å  dele denne kunnskapen utenfor en elitegruppe av Indiske yoga Mestere og deres studenter.

Yogi Bhajan var Kundalini Yoga Mester som 16 åring. Han trosset denne “loven” og brakte Kundalni Yoga til vesten i 1968: “It is everyones birthright to be happy”, og med det etablerte han 3HO (Healthy, Happy, Holy).

yb-med-qvote-2039767_972211099508081_2339162397844080502_n

Gjennom å praktisere Kundalini Yoga kommer kropp, sinn og ånd i balanse. I østlig filosofi snakkes det ikke om sykdom, men at kropp, sinn og ånd er i ubalanse. Når du har en jevnlig praksis vil du erfare at du har mer harmoni, balanse og et gladere humør. Energi-endringene gjør at livet kommer mer i flyt og du opplever mer glede.

I en Kundalini Yoga time bruker vi asanas (fysiske stillinger), pranayams (spesifikke puste teknikker), vi bruker mantraer (lydvibrasjon), mudraer (håndstillinger) og vi bruker rytme, repetisjoner og lyd. Vi jobber med kriyaer som oversatt betyr “en hel handling”, og det finnes tusenvis av kriyaer. Kundalini Yoga oppleves av mange å jobbe direkte og spesifikt. Det er en retning som kalles både for yoga for bevisshet og hverdags-yoga. Det kalles hverdags-yoga fordi du lett kan tilpasse praksisen din til din hverdag enten det gjelder tid eller spesifikke temaer du ønsker å jobbe med. Den heter yoga for bevissthet fordi kundalini energien som vekkes er bevissthet. Du vekker ditt potensial og blir mer våken i din egen hverdag.

yoga-for-all

ALLE KAN PRAKTISERE KUNDALINI YOGA. Når du praktiserer Kundalini Yoga så jobber du utifra hva som er mulig for deg fysisk og mentalt. Alle kropper, alle aldre, alle etnisiteter, både menn og kvinner kan praktisere kundalini yoga. Er du nysgjerrig på om det er noe for deg så prøv noen timer. På Kundalini Yoga Skolen kan du kjøpe et 10 dagers pass for 500,- hvor du kan prøve så mange timer du vil innenfor de 10 dagene.

“In Kundalini Yoga the most important thing is your experience. It goes right to your heart. No words can replace your experience. Your mind may accept the words or it may not, but your consciousness will not accept just words.”
– Yogi Bhajan,

Jeg underviser:

tirsdager kl 0600 – 0700 online

tirsdager kl 1800 – 1930 på Kundalini Yoga Skolen

onsdager kl 1000 – 1130 på Kundalini Yoga Skolen

torsdager kl 1800 – 1930 online 

Les også: Er Kundalini Yoga farlig?

 

Posted by

Kundalini Yoga Lærer og Spirituell veileder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s