Meditasjon har reddet meg…

Jeg kom til verden for å lære verdifulle lekser om mental helse og for å lære hvordan mental helse bare er en merkelapp, et bevegelig og diffust begrep som lett kan brukes som unnskyldning for å ikke ta ansvar for egen helse og liv… Kanskje noen blir provosert av det, men jeg vet at det er lettere å gi inn for tungsinn og angst enn å tro at det finns en annen virkelighet bakenfor denne illusjonen. Jeg vet at det finns et lyst og lett rom bakenfor, som åpnes og lukkes….. og åpnes igjen. Jeg vet også at det er mange som sliter med angst og depresjon et helt liv, og for noen ender det med døden. Vi opplever virkeligheten ulikt, og vi har ulike måter å håndtere hverdagen vår på. Vi har også større makt til å skape vår virkelighet enn hva vi kanskje forstår.

peace-4680017

I mange år har jeg vært utfordret av angst og depresjon. Jeg har vært i utallige behandlinger, og alle har de hjulpet meg ett skritt videre. Det som har hjulpet meg mest er meditasjon. La meg komme tilbake til meditasjon som medisin etterhvert, først vil jeg sette angst og depresjon i et perspektiv slik jeg forstår det.

Forskere mener det er nevrotransmitteren serotonin som er i ubalanse og ikke kommuniserer som den skal med resten av vennegjengen i hjernen, og at dette fremkaller depresjon og angst. Idag øker antallet på mennesker som får diagnoser som angst og depresjon, og da er noe som ikke stemmer ett eller annet sted?

Nyere forskning viser også at det som i stor grad påvirker balansen blant nevrotransmitterene er blandt annet kosthold og hvordan vi tenker. Det viser også at antidepressiva i stor grad har en plasebo effekt. Det vil si at forskning ikke med god margin kan si at antidepressiva er den beste medisinen mot angst og depresjon, men at kognitiv terapi og kosthold har en bedre dokumentert effekt.

Organiske grønnsaker 36242429.jpg

Jeg opplever at vi mangler kunnskap rundt verdien av kosthold og hvordan det påvirker vår mentale helse. Min behandler snakker med skepsis i forhold til at man lett kan overdrive kosthold. Det er jeg helt klart enig i, men her handler det om å forstå hvordan mekanismen mage – hjerne jobber.  Så mye som 90% av serotonin ligger i fordøyelsessystemet. Fordøyelsessystemet beskrives som en hjerne nummer 2 og er en viktig del av hvordan vi føler oss. Den maten vi spiser påvirker helt klart hvordan vi tenker og føler oss.

Dersom du drikker mye kaffe, for eksempel, så kan du kjenne på en angst-lignende følelse. Koffein er en av verdens mest brukte humør-hevende drikke. Vi blir mer våken av kaffe, tror vi, men mange opplever søvnproblemer og angst som mange ganger kan relateres til for mye kaffedrikking. Kaffe er bare et eksempel på hvordan kostholdsvaner kan ha en negativ effekt på psyken, sukker er et annet, mel et tredje osv.

Da er det jo helt merkelig å få antidepressiva på resept om du drikker og spiser på en slik måte at du gjør tilstanden verre. Jeg sier ikke at antidepressiva er helt bortkastet for i noen tilfeller er det hvilepausen en person trenger for å hente seg inn fysisk og mentalt for å gjøre endringene, men HELSEVESNET NORGE kan vinne på å tenke mer helhetlig.

Terapi i ulike former handler om å bevege på og endre på tankemønster og handlinger som fører til depresjon og angst. Veldig grovt beskrevet så handler terapien om at man roter seg bakover i tid for å se hva som har skjedd for å bearbeide og omskrive tidligere hendelser.

Det som har reddet meg er meditasjon. Kosthold, yoga og frisk luft har helt klart også bidratt til at jeg greier å stå opp om morgenen. Når det har vært som verst så har jeg over perioder praktisert kundalini yoga meditasjoner som går direkte på depresjon – den ene heter “caliber of life”, og jeg har merket en lettelse fra tungsinnet etter første gangen. For å få varig endring så er det viktig å repetere samme handling over tid. I Kundalini Yoga snakker vi om at det tar 40 dager å endre en vane, 90 dager å etablere en ny og 120 dager og den nye vanene er integrert.

Meditasjon i sneen_78617252.jpg

Min meditasjons-praksis har utfordret meg mentalt, psykisk og fysisk på mange lag i meg. Jeg kan med hånden på hjertet si at slik jeg tenker og lever idag ville ikke vært mulig om jeg ikke hadde hatt en jevn meditasjons praksis. Jeg kan lettere stå i de mørke dirrende rommene når de kommer, og jeg har en forståelse av hvor flyktig følelser er, noe jeg ikke hadde før. Jeg har lært hvordan jeg er med-skaper av min egen virkelighet og at det meste av ansvaret ligger på meg. Jeg også lært at hverdagen blir lettere og gladere jo lengre min meditasjons-praksis har vart.

Våre vaner (tanker og handlinger) ligger lagret i reptil hjernen og den eneste måten reptilhjernen lar seg endre på er gjennom repetisjon. Meditasjon jobber på alpha og beta bølger som er høyfrekvente energibølger i hjernen. Det gjør at meditasjon jobber i lagene forbi den rasjonelle tanken, og tankemønster som ligger skjult for deg blir rokket ved roten. Det gjør at endringene skjer i underbevisstheten som kanskje er det vanskeligste laget å nå med rasjonell tankegang.

Å tenke helhetlig for å kunne snu depresjon og angst til frihet fra disse begrensningene er av stor betydning, og jeg fatter ikke hvorfor det i vårt behandlingssystem ikke er rom for dette. Det ville bety betraktelig mindre behandlingstid på mange, for min erfaring er at man lett kan bli sykere når man blir tatt inn i et offentlig behandlingssystem.

På søndag 22. januar holder min lærere, Viveka Pasquier og Maja Tellegård et webinar hvor de snakker om meditasjon som medisin, og du vil få meditasjonen “caliber of life”. Bli med: https://app.webinarjam.net/register/25170/693e4625ea

Her er link til et innlegg om serotonin: This is Your Brain on Serotonin

Posted by

Kundalini Yoga Lærer og Spirituell veileder

2 thoughts on “Meditasjon har reddet meg…

  1. Så spennende å høre om! Jeg sliter med angst og depresjon. Helt legitime årsaker til det, for livet har gitt mange tunge slag som har skapt mye utrygghet, men erfarer at det er utrolig vanskelig å komme ut av denne spiralen. Ønsker så inderlig å nyte de gledene som fins i livet og kjenne meg trygg. Blir interessant å følge webinaret i morgen. Kanskje kommer noen verktøy som kan hjelpe på veien?

    Like

    1. Hei! Jeg vet – det er tungt når det står på som verst, men det er virkelig mulig å være mer i lyset og i det som gir glede og harmoni. Jeg vet at Viveka og Maja gir en meditasjon på slutten av webinaret 🙂 Keep up the good work 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s