Stressa? Ta deg en kald dusj….

Sinna? Lett frustret? Lett rørt? Glemsk? Sliten? Gode tegn på at det er litt for mye stress i livet ditt. Stress har en vanvittig aldrende og nedbrydende effekt på oss.  Stress, mas, jag og kjas kan lett gjøre oss til en person vi ikke selv liker….

Jeg har møtt veggen ikke bare en gang, men ett par ganger i livet, og vært skikkelig utbrent. Jeg har vært en utgave av meg selv som jeg slett ikke likte på grunn av stress jeg påførte meg selv i ulike situasjoner. Det er mange grunner til det, som jeg i ettertid ser. En av grunnene er innlært stress som et resultat av oppvekst og hvilke verdier jeg arvet fra min familie, og hva jeg har plukket opp på veien når ”farene” måtte håndteres på min vei. Overlevelses-strategier som jeg trengte å gi slipp på, ble tydelige for meg når veggen stod der rett i fjestet på meg.

På grunn av dette er jeg ekstra sensitiv til alt som ligner på stress. Hver gang jeg kjenner på kroppen min at dette prosjektet, eller denne situasjonen kan være for mye stress for meg så trekker jeg meg tilbake. Det er til tider frustrerende for jeg får ikke gjort like mye som hodet mitt vil, og jeg får en følelse av å gå glipp av så mye. (Hvilket ikke stemmer – bare en illusjon fanget av tid og rom 🙂

Jeg har derimot funnet en løsning på det, og det er Ishnaan; en kald dusj hver morgen før jeg starter min Sadhana (foruten når jeg er i min månefase). Ishnaan er en eldgammel teknologi som har vært praktisert av yogier opp gjennom alle tider.

Hvordan gjør jeg det?

Jeg smører først kroppen med en Vatta balanserende olje, fordi jeg har mye ideer, tanker og drømmer som til tider tar litt over og tar meg bort fra øyeblikkene.  Vatta er en varmende, jordende og avslappende olje. Du kan også bruke mandelolje, eller en annen olje som er din prefereanse. Det viktig er at den er økologisk, så det lureste er å gå på en helsekostbutikk.

vata-balanse-olje

Kvinner skal ikke gjøre Ishnaan når de er gravide eller menstruerer, og beskytt hofteparitet så godt som mulig. Ikke dusj kalddusjen direkte på hoftepartiet.

Jeg passer på å massere hele kroppen godt, og deretter går jeg inn i den kalde dusjen. Her lar jeg det kalde vannet skylle over den oljete kroppen min noen minutter. Jeg fortsetter å massere oljen på huden. Jeg må innrømmet at jeg har det ikke på det kaldeste. Jeg er en skikkelig frossenpinn og kald dusj var ikke i mine tanker før jeg begynte å praktisere Kundalini Yoga. Jeg setter vannet på kaldt (ikke det kaldeste som sagt) og ettterhvert som tiden går blir vannet kaldere og kaldrer: jeg strekker ”kuldetåleransen” min sakte men sikkert.

Hva er det godt for?

  • Får blodtilførsel til alle indre organer – vitaliserende.
  • Styrker auran.
  • Styrker nervesystemt – viktig for å være mer robust for stress!
  • Det hjelper mot tungsinn og angst.
  • Styrker hormonsystemet som gjør deg yngre – du får en skinnende glød!
  • Detoxende – avfallstoffer renses lettere ut av kroppen.

Alt i alt så vil en kald dusj få deg i balanse, og gjøre deg mere robust til å tåle stresset i hverdag.

”If I with my body can conquer the chilliness of the water, I can take away the chilliness of my life.”

                                                                                                                                         Yogi Bhajan

Dersom du har mye stress i livet ditt vil dette være en absolutt anbefaling i tillegg til å praktisere yoga og meditasjon jevnlig.

Prøv det selv – og legg igjen en melding om hvordan det var for deg?

Posted by

Kundalini Yoga Lærer og Spirituell veileder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s